Project “Andere Gemeentelijke Overheid”
georganiseerd door de Regie en Adviesgroep.
Voor gemeentebesturen en ambtenaren die naar de toekomst kijken!
Modernisering GBA (mGBA)
Het "programma Modernisering GBA" (mGBA) werkt aan een nieuw GBA-stelsel. Dat is noodzakelijk, want het huidige systeem is toe aan verandering. Moderne tijden vragen om een moderne manier van verzamelen, beheren èn verstrekken van persoonsgegevens.
Het programma mGBA maakt het mogelijk om goed aan te sluiten bij het uitgangspunt "éénmalige gegevensverstrekking, meervoudig gebruik".
Wát moet het programma Modernisering GBA mogelijk maken?
* Een snellere service.
De gegevens komen online beschikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Je hoeft dus niet meer 48 uur te wachten op de gegevens.
* Verbetering van de kwaliteit van de gegevens.
Het opslaan en bijhouden van de gegevens in de GBA wordt eenvoudiger. Omdat straks iedereen binnen de overheid, dus ook binnen de gemeentelijke organisatie zoveel mogelijk gebruik moet maken van de gegevens uit de GBA komen onjuistheden sneller aan het licht. Deze moeten worden teruggemeld aan de beheerder van de gegevens en gecorrigeerd waar dat noodzakelijk is. Het resultaat is minder fouten en dus ook minder ergernissen voor de burger en de gebruiker.
* Kostenbesparing.
Omdat straks iedereen binnen de overheid zoveel mogelijk gebruik moet maken van de gegevens uit de GBA worden bovendien kosten bespaard: burgers hoeven hun gegevens nog maar één keer te verstrekken en overheidsorganisaties hoeven gegevens niet opnieuw op te vragen. Aan beide kanten is dus sprake van administratieve lastenvermindering.
* Een gestandaardiseerd GBA-Startpakket.
maakt wijzigingen in de GBA-systemen in de toekomst sneller en vooral ook goedkoper mogelijker.
* Vrije keuze voor leveranciers.
Doordat bij het ontwikkelen van een gestandaardiseerd GBA-startpakket zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van open source software en open standaarden, wordt het voor gemeenten eenvoudiger om aanpalende software in te kopen bij de marktpartij met het beste aanbod.
Het wetsvoorstel Basisregistratie GBA is naar de Tweede Kamer gezonden.
De wet zal in de periode tot 2010 gefaseerd worden ingevoerd en geleidelijk op alle afnemers van toepassing worden verklaard.
De voorschriften regelen onderstaande plichten:
Nieuw Burgerzakensysteem
De stuurgroep mGBA heeft ingestemd met het uitvoeren van de eerste stappen op weg naar een nieuw burgerzakensysteem.
Procesmodel terugmelding
De stuurgroep stemt in met de procesbeschrijving voor het verplicht terugmelden bij gerede twijfel aan een GBA-gegeven.
Dit terugmeldsysteem geldt ook voor de binnengemeentelijke afnemers!!!!
De procesbeschrijving is een cruciaal onderdeel van de GBA als basisregistratie en
vormt de basis voor de bouw (en het succes) van het terugmeldsysteem.
Opleiding- en begeleidingstraject
Er wordt een raamwerk opgesteld door de NVVB met ondersteuning van het programma mGBA voor een opleidings- en begeleidingstraject ten behoeve van de invoering van het burgerzakensysteem bij gemeenten.
Wat zijn E- of I-teams?
Onder de vlag van Stroomlijning Basisgegvens (SBG) en EGEM zijn I-teams gevormd om de gemeenten te ondersteunen bij de invoering van de basisregistraties, BSN en DigiD.
De komende periode zullen speciale activiteiten worden ontplooid om bestuurders op de hoogte te brengen en bewust te maken van de belangrijke rol die de vernieuwing van de GBA speelt bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid van gemeenten. Om hieraan concreet invulling te geven is onlangs een onderzoek gestart ten behoeve van de inrichting van een blijvende structuur voor de interactie over het moderniseringstraject tussen bestuurders en het programma.
Aanvullende informatie kan verkregen worden op:
De GBA als binnengemeentelijke basisregistratie
Modernisering GBA
Stroomlijning basisgegevens
copyright februari 2006
Project Ago:ra